Gratis levering vanaf 50€

100% natuurlijke kruiden

0 -  0,00

Geen producten in je winkelwagen.

Kruiden blendup logo wit quote

Gratis levering vanaf 50€

100% natuurlijke kruiden

BlendUp Kruidenthee niet bitter Blend Up

Kruidenthee bitter?

🌱🍵 Waarom kruidenthee niet bitter wordt 🍃🌼

Kruidenthee is een populaire drank die vaak wordt gedronken vanwege de vele gezondheidsvoordelen en de heerlijke smaak. Een van de opvallende eigenschappen van kruidenthee is dat het over het algemeen niet bitter wordt, in tegenstelling tot de effectieve thee soorten. Dit roept de vraag op: ‘Waarom wordt kruidenthee niet bitter?’

Daarvoor leg ik je eerst het verschil uit tussen kruidenthee en thee van de theeplant

Kruidentheeën worden gemaakt van verschillende delen van planten zoals:
  • bloemen
  • bladeren
  • wortels
  • zaden
Thee van de theeplant daarentegen, wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, één specifieke plant dus.
Een ander verschil tussen kruidenthee en thee van de theeplant is dat kruidentheeën over het algemeen geen cafeïne bevatten. Dit terwijl thee van de theeplant dat wel doet. Cafeïne is een natuurlijke stimulans die in theeblaadjes voorkomt. Cafeïne in de theeplant wordt theïne genoemd.
Kruidenthee bitter BlendUp Blend Up Blendupmoment
Kruidenthee bitter BlendUp Blend Up Blendupmoment
Kruidenthee bitter BlendUp Blend Up Blendupmoment

Natuurlijke Bitterheid van thee

Thee kan van nature bitter worden door verschillende factoren, waaronder:
  • de soort thee
  • de bereidingswijze
  • de kwaliteit van de bladeren.
Bij kruidenthee, die niet afkomstig is van de theeplant, zijn deze factoren anders, wat kan bijdragen aan het ontbreken van bitterheid.

Laten we eens kijken naar enkele van deze factoren:

  • Afwezigheid van Tannines: Tannines zijn natuurlijke chemische verbindingen die in theeblaadjes voorkomen en verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak. Kruidentheeën bevatten over het algemeen geen tannines, waardoor ze van nature minder bitter zijn dan bijvoorbeeld zwarte of groene thee. Tannines komen ook voor in rode wijn, en zorgen voor het trekkende gevoel dat je in je mond kan hebben na het drinken van wijn. Dit is hetzelfde effect dat gebeurd met de thee van de theeplant.

  • Diverse Kruiden worden vaak gebruikt voor het maken van kruidenthees, zoals onder andere gember, kaneel, munt, kamille en zoethout, en nog zoveel meer. Deze ingrediënten dragen bij aan de unieke smaken en aroma’s van kruidenthee, zonder de bitterheid die de andere theesoorten wel kunnen hebben. Sommige kruiden hebben van zichzelf wel meer een bittere smaak, denk hierbij bijvoorbeeld aan hop. Dit is dan eigen aan de smaak van het kruid, en wordt niet veroorzaakt door de tannines.

  • Bereidingswijze: De bereidingswijze van kruidenthee kan ook bijdragen aan het voorkomen van bitterheid. Thee van de theeplant vereist voor de verschillende soorten thee een andere temperatuur: witte thee maak je best met water van 60°C, terwijl groene thee best gemaakt wordt met water van 70-80°C. Ook de trektijd van de thee van de theeplant is maar enkele minuten, nadien komt de bitterheid meer naar boven. Kruidenthee kan met water van 90°C gemaakt worden, en kan veel langer trekken.
Kruidenthee bitter BlendUp Blend Up Blendupmoment

Het verschil tussen kruidenthee en thee van de theeplant is belangrijk om te begrijpen, omdat het kan helpen bij het kiezen van de juiste thee voor jouw smaak en behoeften. Probeer te experimenteren met verschillende soorten kruidenthee en ontdek welke smaken het beste bij jou passen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Eef Wouters

Herboriste

Categorieën

Kruiden tips & nieuws

Wil jij ook op de hoogte blijven van onze nieuwe producten of op welke markten je ons kan vinden?
Krijg je graag tips over kruidengebruik?
Schrijf je in op onze mailinglijst en we sturen je interessant nieuws.