Gratis levering vanaf 50€

100% natuurlijke kruiden

0 -  0,00

Geen producten in je winkelwagen.

100% natuurlijke kruiden

kruidenthee en zwangerschap blendup 05

Zwangerschap

Kruidenthee en zwangerschap: wat je wel en niet kunt drinken

Zwangerschap is een bijzondere tijd waarin je extra aandacht besteedt aan je gezondheid en welzijn. Kruidenthee kan een heerlijke en gezonde aanvulling zijn op je dagelijkse routine, maar het is belangrijk om te weten welke kruiden veilig zijn en welke je beter kunt vermijden. Tijdens een zwangerschap is het goed om op te letten welke thee je drinkt.
Kruidenthee en kruiden in het algemeen worden al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van ongemakken en gezondheidsproblemen. Maar als je zwanger bent, zijn er toch enkele kruiden waar je best wat voorzichtiger mee bent. Planten kunnen uiterst krachtig-werkende stoffen bevatten die zeer nuttig zijn, maar soms ook schadelijk.
Een zwangerschap is een unieke toestand 
van je lichaam die de hormoonhuishouding en de fysiologie sterk verandert. Werkende stoffen van planten hebben hier ook hun effect op.
In dit artikel ontdek je welke kruidenthee je kunt drinken tijdens je zwangerschap en welke kruiden je moet vermijden.

 

Kruiden die je best vermijdt tijdens je zwangerschap

Bij sommige kruiden met weldadige eigenschappen in normale omstandigheden is het verstandig om het gebruik tijdens een zwangerschap te minderen. Voor culinair gebruik kunnen deze kruiden geen kwaad. Maar als je ze als gezondheidsondersteuning gebruikt in bijvoorbeeld een infusie kunnen ze een invloed hebben op de verloop van de zwangerschap.

De onderstaande lijst bevat de meest voorkomende kruiden die je best kan mijden. Let op; deze lijst is niet volledig. Als je twijfelt, laat het ons weten en we helpen je graag verder. Of je kan je ook informeren bij je huisarts.

kruidenthee en zwangerschap blendup 02
kruidenthee en zwangerschap blendup 05

Hier zijn enkele kruiden die je zeker niet moet consumeren:

 

SALIE
  – Waarom vermijden: omwille van de phyto-oestrogene en baarmoeder stimulerende werking. Salie bevat oa. thujon, wat samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken en mogelijk miskramen kan veroorzaken. Salie is ook best te vermijden in de periode van de borstvoeding

 

ALOË VERA
  – Waarom vermijden: kan samentrekkingen van de baarmoeder stimuleren en is niet veilig voor inwendig gebruik tijdens de zwangerschap.

 

PETERSELIE
   – Waarom vermijden: in grote hoeveelheden kan het baarmoedercontracties veroorzaken en mogelijk leiden tot vroeggeboorte.

 

ZOETHOUTWORTEL
   – Waarom vermijden: kan invloed hebben op de hormoonspiegels en mogelijk leiden tot vroeggeboorte. Zoethout is ook te vermijden omwille van de menstruatie-bevorderende werking en de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking. Daarenboven kan het kruid vochtvasthoudend en bloeddruk-verhogend werken.

 

ROZEMARIJN
   – Waarom vermijden: in hoge doses kan het baarmoedercontracties veroorzaken.

 

DUIZENDBLAD
   – Waarom vermijden: kan de baarmoeder stimuleren en samentrekkingen veroorzaken, wat riskant kan zijn tijdens de zwangerschap. Duizendblad bevat alkaloïden en kan leiden tot hartkloppingen en een versneld hartritme.

 

VROUWENMANTEL
   – Waarom vermijden: staat bekend om zijn werking op de baarmoeder en kan samentrekkingen stimuleren, wat potentieel schadelijk kan zijn.

 

FRAMBOOSBLAD
   – Waarom voorzichtig zijn: kan versterkend werken op de baarmoeder, wat positief kan zijn vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Echter, dit moet vermeden worden bij vrouwen met een voorgeschiedenis van miskramen of vroegtijdige bevalling.

Waarom je deze kruiden best vermijdt?

Voor de kruiden die je best vermijdt tijdens de zwangerschap kan je je baseren op onderstaande groepen.

Sterk laxerende kruiden, bittere kruiden en kruiden met alkaloïden hebben een prikkelende werking op de gladde spieren van de darmwand en kunnen ook de baarmoederspieren prikkelen. Voorbeeld: anijs, bernagie, karwij, kaneel, kruidnagel. Deze kruiden kunnen wel een aanvulling zijn tijdens de borstvoedingsperiode.

Kruiden rijk aan essentiële oliën: bepaalde essentiële oliën kunnen neurotoxisch zijn en dus giftig voor het zenuwstelsel. Sommigen hebben een invloed op (de doorbloeding van) de placenta of hebben een prikkelende werking op de baarmoeder. Voorbeeld tijm, eucalyptus, venkel, lavendel.

Kruiden met een emmenagoge werking kunnen de menstruatie laten doorbreken. Deze kruiden hebben een potentieel abortieve werking. Voorbeeld: engelwortel, waterkers.
Kruiden met een phyto-oestrogene werking verstoren de hormonenbalans, wat een invloed heeft op het verloop van de zwangerschap. Deze kruiden hebben ook een gevolg op de ontwikkeling van de in- en uitwendige geslachtsorganen van de foetus of op diens latere vruchtbaarheid. Voorbeeld: goudsbloem, zoethout, marjolein.

kruidenthee en zwangerschap blendup 03
kruidenthee en zwangerschap blendup o1

Veilige kruiden tijdens zwangerschap

Uiteraard vind je in de natuur kruiden die aan te raden zijn bij een zwangerschap. Gebruik deze kruiden als aanvulling bij je gezonde voeding en profiteer van de ondersteunende werking.

Hier zijn enkele kruidentheeën die over het algemeen als veilig worden beschouwd tijdens de zwangerschap:

 

GEMBER
   – Voordelen: helpt bij het verminderen van misselijkheid en ochtendziekte, wat vaak voorkomt in het eerste trimester.

   – Hoe te bereiden: voeg verse plakjes gember toe aan kokend water en laat het 5-10 minuten trekken.

 

ROOIBOS
   – Voordelen: cafeïnevrij en rijk aan antioxidanten, goed voor de hydratatie en bevordering van een gezonde spijsvertering.

   – Hoe te bereiden: gebruik losse rooibosthee en laat het 5-7 minuten trekken in heet water.

 

KAMILLE
Kamille heeft een sterk relaxerende werking en herstelt je emotionele balans.

   – Voordelen: kan helpen bij het ontspannen en verbeteren van de slaapkwaliteit.

   – Hoe te bereiden: voeg kamille toe aan heet water en laat het 5-10 minuten trekken. Let op: beperk de inname, vooral in grote hoeveelheden, en raadpleeg je arts.

 

PEPERMUNT
   – Voordelen: kan helpen bij het verlichten van indigestie en maagklachten – verkoelend effect

   – Hoe te bereiden: gebruik verse pepermuntblaadjes en laat het 5-10 minuten trekken in heet water.

 

BRANDNETEL
Brandnetel is een zwangerschapstonicum (een tonicum is een middel dat je lichaam of een specifiek deel ervan versterkt). Brandnetel is ook een bron van ijzer en dus ideaal om te re-mineraliseren.

  – Voordelen: rijk aan vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium, wat nuttig kan zijn tijdens de zwangerschap.

   – Hoe te bereiden: voeg gedroogde brandnetelblaadjes toe aan heet water en laat het 5-10 minuten trekken.

 

CITROENMELISSE
   – Voordelen: staat bekend om zijn kalmerende effecten en kan helpen bij het verlichten van stress en angst.

   – Hoe te bereiden: voeg verse of gedroogde citroenmelisseblaadjes toe aan heet water en laat het 5-10 minuten trekken.

 

PAARDENBLOEM
Paardenbloem is een algemeen versterkend kruid, rijk aan vitaminen en mineralen. Het zorgt voor een verbeterde opname van voedingsstoffen en werkt ontgiftend.

Kruiden ter ondersteuning van de bevalling

FRAMBOOSBLAD
Framboosblad is een tonicum voor de baarmoeder. Het harmoniseert, ontspant, herstelt en versterkt de baarmoeder. Gebruik frambozenblad vanaf de tweede trimester van de zwangerschap.

   – Voordelen: framboosblad is populair om zijn mogelijke versterkende werking op de baarmoederspieren, wat kan helpen om de bevalling soepeler te laten verlopen.

   – Aanbeveling: vaak wordt geadviseerd om framboosbladthee te drinken vanaf het tweede trimester, maar dit moet altijd worden overlegd met een arts of vroedvrouw, vooral bij een voorgeschiedenis van miskramen of vroegtijdige bevalling.

   – Hoe te bereiden: voeg een theelepel gedroogd framboosblad toe aan een kop heet water en laat het 5-10 minuten trekken.

 

VROUWENMANTEL
   – Voordelen: vrouwenmantel staat bekend om zijn versterkende werking op de baarmoeder. Het kan helpen bij de bevalling door de baarmoederspieren te ondersteunen. Bovendien wordt het na de bevalling gebruikt om de baarmoeder te helpen herstellen.

   – Aanbeveling: gebruik vrouwenmantelthee na overleg met een arts of vroedvrouw, vooral na de bevalling voor herstel.

   – Hoe te bereiden: voeg een theelepel gedroogde vrouwenmantel toe aan een kop heet water en laat het 5-10 minuten trekken.

 

DUIZENDBLAD
   – Voordelen: duizendblad kan de baarmoederspieren stimuleren en de doorbloeding verbeteren, wat nuttig kan zijn tijdens de bevalling. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het herstel na de bevalling.

   – Aanbeveling: raadpleeg een arts of vroedvrouw voordat je duizendbladthee gebruikt, vooral rond de bevalling.

   – Hoe te bereiden: voeg een theelepel gedroogd duizendblad toe aan een kop heet water en laat het 5-10 minuten trekken.

 

FENEGRIEK
Fenegriek bevordert de functie van de baarmoeder. Na de bevalling kunnen de kruidentheeën met fenegriek ondersteuning bieden bij borstvoeding.

   – Voordelen: fenegriek staat bekend om zijn eigenschappen om de melkproductie te stimuleren, wat nuttig kan zijn na de bevalling voor borstvoeding.

   – Aanbeveling: gebruik fenegriek na de bevalling om de melkproductie te ondersteunen, altijd in overleg met een arts of vroedvrouw.

   – Hoe te bereiden: voeg een theelepel fenegriekzaad toe aan een kop heet water en laat het 5-10 minuten trekken.

 

Nog enkele tips voor het drinken van kruidenthee tijdens de zwangerschap

– Overleg met je arts/gynaecoloog: voordat je nieuwe kruiden of kruidenthee aan je dieet toevoegt, is het altijd verstandig om dit eerst met je arts of vroedvrouw te bespreken.

– Modereer je inname: hoewel veel kruidentheeën veilig zijn, is het belangrijk om ze met mate te drinken. Overmatige inname kan ongewenste effecten hebben.

– Kies biologische kruiden: kies voor biologische kruidentheeën om blootstelling aan pesticiden en andere schadelijke stoffen te minimaliseren.

Conclusie

Kruiden kunnen aanzienlijke verlichting bieden voor veel voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Maar de kracht van de kruiden moet gerespecteerd worden en daarom gebruik je ze best met de nodige voorzichtigheid. Goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl blijven ook de hoekstenen van een optimale zwangerschap.

Kruidenthee kan dus een heerlijke en gezonde toevoeging zijn aan je dieet tijdens de zwangerschap, mits je de juiste keuzes maakt. Gemberthee, rooibosthee, kamillethee, pepermuntthee, brandnetelthee en citroenmelissethee zijn goede opties die je kunnen helpen om je comfortabel en ontspannen te voelen.
Vermijd echter kruiden zoals salie, aloë vera, peterselie, zoethoutwortel, rozemarijn, duizendblad (behalve tijdens en na de bevalling), vrouwenmantel (behalve tijdens en na de bevalling) en framboosblad (vooral bij een voorgeschiedenis van miskramen of vroegtijdige bevalling) om mogelijke risico’s voor jou en je baby te vermijden.

Raadpleeg altijd je arts of vroedvrouw voordat je nieuwe kruidentheeën aan je dieet toevoegt en geniet met mate van de gezonde voordelen die kruidenthee te bieden heeft.

Ontdek onze Healthy Blends die de zwangerschap & borstvoeding ondersteunen

Ontdek ze hier

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Eef Wouters

Herboriste

Categorieën

Kruiden tips & nieuws

Wil jij ook op de hoogte blijven van onze nieuwe producten of op welke markten je ons kan vinden?
Krijg je graag tips over kruidengebruik?
Schrijf je in op onze mailinglijst en we sturen je interessant nieuws.